SALESMAN KERETA - SATU KERJAYA?

SYARAT KEJAYAAN
1. Kerjaya Salesman Kereta tidak memerlukan kelulusan Diploma atau ijazah. Yang penting fokus, disiplin, rajin, jujur, bertimbang-rasa dan sifat ingin belajar.


HALANGAN KEPADA KEJAYAAN
1. Kerjaya ini memerlukan kriteria di atas. Gaji bergantung sepenuhnya kepada jualan anda. Tidak ada jualan bererti anda tidak ada pendapatan.

2. Kelulusan Bank yang payah nak lulus. 99% Pembelian kereta adalah melalui pinjaman Bank. Kalau dapat banyak customer pun, tapi kalau submit loan tak lepas, submit loan tak lepas.... Pun tak ke mana jugak.

3. Ready Stok yang tak pernah ready. Loan dah lulus. Tapi kereta kena tunggu berbulan-bulan. Proton dengan sistem pengagihan yang berbelit-belit. Perodua Myvi yang kena tunggu 2 - 3 bulan. Customer yang semangat nak memandu kereta baru pun hilang semangat. Customer tak happy, kita pun tak happy.


ALTERNATIF
1. Kalau anda belum jadi salesman kereta, disyorkan jadi la salesman Personal Loan atau Unit Trust atau Property atau Broadband CELCOM... Kalau anda memiliki syarat kejayaan seorang Salesman, InsyaAllah anda banyak duit. Salesman kereta? Banyak yang takder duit dari yang ada duit..

.

24 comments:

  1. Setuju....salesman kereta banyak yg x berduit(bkn semua) puncanya...basic kecik, average RM300..klau x jual kereta 2-3 bulan apa jadi??? klau jual kereta yg senang jual x pe... ni jual kereta yg sejuk....pehhh...sendiri mau ingat...pastu customer plak mintak mcm2... tinted la, smart tag,petrol full tank,GPS dan mcm2 lagi(beli kat supermarket reti plak byar harga fix!!)...mana x haukk salesman kereta...Komisyen pun bknnya byk sgt...rata2 5-6 ratus..(belum tolak kos telefon,tol dan petrol) last2 tggl la bersih 3-4 ratus..sebulan, klau terror sikit jual 5 biji dpt la bersih 1.8k ke 2.2k..campur sket usedcar klau ada...boleh la gagah dpt 3k... bayangkn klau jual 3 unit atau 0... apa anak bini nk makan??? setakat diri sendiri tu x der hal la...sbb selesman kereta ni bab belanja mmber setakat makan x der hal...(nak mintak Susu anak melampau la kan..)..Salesman punya peel plak (x semua)..malas...kerja jual kereta ni kena buat marketing...perluaskan network...belajar product knowledge dan selok belok meniaga kereta...ni tak..buat kerja mcm promoter jual shampoo...duduk jer kat showroom tggu pelanggan...mmg hauk la jadinya..lpas tu janji dgn cust mcm2 gift..pastu x dapat nk tunaikn sbb gaji x cukup..hah..mula lah episod gaduh2 ngan customer... Moral of the story mory...klau nak jadi salesman apa skali pun sifat di atas mmg kena ada..FOKUS,DISIPLIN,RAJIN,JUJUR,BERTIMBANGRASA DAN INGIN BELAJAR...from Mat

    ReplyDelete
  2. thanks utk komen di atas...sangat bagus utk dijadikan panduan utk saya yg baru ingin menjadi salesman keter...

    ReplyDelete
  3. camnalah aku nak buat sales kereta ni?..... boleh ke x?.... harap2 berjaya... dapat byk duit, boleh kawin... luaskan network...

    ReplyDelete
  4. aq pulak jd sale personal loan.sungguh kacang punya product.tp yg jd cabarannya ada trash hold.if nk mkn komisyen perlu buat sale 1month equal to RM 1million. for ur information aku ada degree...see???
    org degree pn jd sale ok...

    tp honestly r, bila korang duduk lpk dgn member2 u dlu n story masing2 kerja apa, rasa kepala nk masukkan bwh meja. diorang pikir kerja sale, kerja cari org. kerja yg x perlu ko belajar tinggi2, pinjam ptptn, ngadap exam every sem, debor nk tunggu results exam n etc...

    but kerja sale pn ok. korang dpt kenal perangai manusia mcm mne. dpt kwn baru. dpt jln2 (service door to door). komisyen pn ok..ada membe aku gaji 5 angka. tp bila tolak komisyen utk 'kabel' dia, gji pn lbh kurang 3, 4 ribu jgk. maintenance kenderaan lg, duit minum, duit belanja customer mkn..

    ReplyDelete
  5. Rezeki ada dimana - mana,99% rezeki datang dari berniaga....buat sale kire meniaga jugak.....bukan semua org boleh bwt semua benda....yang penting ade fokus dan strategi....aku pn minat nk jadi salesman kete proton....boleh bagi tips tak apa nk bwt sebagai first move.....

    ReplyDelete
  6. Selain daripada jadi saleman kereta...bidang yang boleh menjamin pendapat ialah industri takaful....income lebih stabil sebab struktur komisen 6 tahun

    ReplyDelete
  7. Terima kasih di atas peringatan saudara. So far alhamdulillah..rezeki saya dengan kerjaya salesman kereta..dulu bini risau sebab kerja xde gaji basic..tapi skrg tidak lagi.. =]

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy bru plan nk jadi salesman. Tp x ada pegalaman. Sy nk bljar dan nk buat duit. Tp x ada peluang. Boleh tak abg tujukkan jln mna yg sy perlu pergi.

      Delete
    2. assalam.
      1. Siapa suka benda FREE?
      2. Siapa selalu berbelanja setiap hari?
      3. Siapa yang ada MYKAD/IC?
      4. Siapa yang ada kedai dan perlukan promosi FREE seluruh MALAYSIA?
      5. Siapa yang nak dapat income berterusan SETIAP KALI orang ramai berbelanja?
      Saya mempunyai perniagaan yang sah berdaftar di Suruhanjaya Syarikat Malaysia(SSM) di bawah nama MHZ FOREST MARKETING
      (UA0005500-P) telah mendapat lesen kebenaran daripada
      I Synergy Universal Sdn Bhd (812120-V) untuk menguruskan projek mega ini dibawah Affiliate Junction...
      PM saya segera dan taip nombor mana satu yang anda perlu saya bantu.(whatsapp: 019-5481044 )
      Affiliate Junction memberi hak mendaftar MYKAD (secara FREE) dan tiap kali mereka berbelanja anda akan menerima komisyen secara BERTERUSAN!
      Saya tahu caranya dan ingin berkongsi dengan anda.
      Jika negara luar mula 'mengintai-intai' potensi projek ini untuk negara mereka, kenapa rakyat MALAYSIA tidak?
      RUGI SANGAT JIKA TAK AMBIL TAHU

      Delete
  8. Jual la apa pun.., 1st rezeki kita or tidak, pastu usaha kita camne, pastu tgok gak bos yg pandu kita camne, pastu tgok gak company kite camne.., akhir skali lak faktor boleh kawal dan x boleh kawal..

    Klu dh mmg rezeki kita kadang kat umah dok goyang kaki pastu msuk opis tau2 wat submision smpai habis dakwat pen, smpai member sbelah yg terkangkang kangkak wat booth satu ahad siang mlm naik berbulu plak ngan kita.., pastu plak usaha.., klu dh usaha ciput tau nk marah blik bos je bab 24 jam mintak figure n dok tipon kwn2 lain mintak jumpe luar opis 5,6 org smbil main snuker or mkn nsik kandar kat mamak, mmg dpt basic jela kite ni kadang member yg 5,6 org tu pun kena tau gak, ade yg blaja tinggi n tggu mse nk cau je, ade yg target dh archive smpai 200%, ade gak yg mmg ngah sama memerontak ngan kita n xde mood nk wat sale, ade dh dpt offer letter bru gal nk campak kat bos je resign letter..tp klu kite start topik salah company la produk teruk, xde campaign la.., salah team marketing la xde promotion bulan ni, haaa, yg 5,6 org td pun tetap je

    ReplyDelete
    Replies
    1. akan tokok tambah.., bab kad atm msing2 der tiap bulan.., pastu plak bos.., bos ni pun mcm2 gak..klu bangsa sepet tu kadang xde spm pun senang2 je jd team manager..tp xleh nk dengki gak..korang pun msti ade kwn keje bangsa tu an.., diowg punye all out camne plak time keje walaupun xde spm.., di tambah plak bos yg ambik sepet ni pun bangsa diowg gak.., walaupun lain negeri tp same sepet so time interview hantar resume pun wat2 sepet la x nmpk yg tu spm bikin punye.., bos sepet td pun sent la resume ke hr ambik cop approval.., klu org kite yg jaga hr.., eh ahmad sudah mkn ka?, jom tengahari i blanja mkn.., tup2 minggu dpan kite ade kwn kerja baru.., tgok plak bahasa die ngan kite, mule la die tanye kite kadang benda y

      Delete
    2. g die dh tau pun tp sje je tanye kita nk bg kite tepuk dada n rse senior tahap gaban.. Tau2 1st month sale die meletop.., check2 bos sepet td parking kat die, bos2 sepet ni pon pham2 l8a.., ade yg mula dr bwah n smpai sk

      Delete
    3. Smpai sekarang database die crik die.., so kadang sepet yg top sale ni pon lebih org parking je pon.., ade plak bos naik cap degree or diploma, or kadang cap anak buah director.., wat keje lembab.., approval, recommendations smua wat top2 sale bla tmpat lain.., bla tmpat lain pun tgok la klu dpt title tmpat lama, klu x dpt pastu dpt lak company kloni, department sale ngan risk musuh, org lama smua btl baru smua salah., korang top pun la camne kat tmpat lama, tp ujung bulan ngaga gak.., customet tmpat lama smua dh berbulu.. , air liur kita, minyak kite..,goreng garing kite.., bos besar trun ngah berbulu figure xde pun yg kena lembab kite..

      Delete
    4. Pastu nk kena dgr cer bos2 lama yg dh naik punye gebang pun kite, habis la smua cer yg dlu die pernah jual mesin basuh pun leh meletop.., dlu kreta gaji 600 rat leh kuar, credit card pkai yg sedia ade punye copy dh leh dpt cc baru dan limit lg tinggi.., asb x yah keje leh wat.. 25 taun jd 10 taun skrg, doc dh mcm doc ape dah satu case, kadang 2case pun dh cukup bnyk doc di msukkan dlm beg..

      Pastu x puas ati lg.., nk gak dpt title topsale n gaji cam dlu.., bla plak tmpat lain.., tgok la nasib.., kadang coz pengalaman jd la team manager.., kadang ade yg mmg nk wat sale jugak.., tgok la mne dpt.., klu nasib baik naik jaga org punye sale plak, konpem pkir2 blik aku nk wat cam kat tempat aku kena dera ngan sepet dlu laaa.., haha.., korang igt dak2 sale skrg cap degree or diploma ni leh ke stayback smpai 11 mlm n sabtu ahad dtg keje.., mula la kuar bos muda baru mentah tp x reti wat keje.., mana tidaknya.., x pernah2 team kat tmpat baru keje ni di paksa dtg sabtu ahad, korang brani2 plak cuba buat.., last2 kadang kite kena sound blik sabtu ahad tok family..

      Delete
    5. Pastu plak bahu mkin berat.., poket mkin ringan.., dlu buat sale diri sndri, skrg jaga org punye sale.., org dtg dn pergi, tp kpi kite tetap berjalan.., hit tidak2 lg, bank dh mule memekak hari2.., haha.., itu la nk dikatan keje kite ni x tentu, kadang naik kadang trun, kdang org suke , kadang org benci.., tp yg pasti mmg memcm org la kite jumpe, n x yah nk malu sgt kat kwn2 kite yg bidang lain ni, dlu die pkai ex5 ayah die mungkin ade antara kite dh pkai civic.., org ade degree in business or marketing x smesti leh putar cam korang.., kadang tu bakat, kadang tu pengalaman.., nasib baik blik kite ni meletop kadang gaji kite lg tinggi dr head product.., kadang kena pakse brenti, kadang2 bru nmpk sampul surat dr kite bos dh kaunter naik gaji..

      Delete
    6. So kesimpulannya jual lah kereta ker, loan ke, saham ke, kredit kad ke, broadband ke.., doa2 jela kat allah agar dimurahkN rezki n di permudahkan segalanya.., die je tau ape hikmahnye kite dok mencari rezki di bahagian front line ni.., product bgus camne pun klu xde org muka tebal cam kite ni, x leh gak.., product busuk stok menipu org je keje, dividen konon tinggi, low rate on town katenye.., kononnya org yg ngah nk sign tula plingb beruntung bab dpt jumpe kite, padahal mata mandang kat form tggu prospect sign je..haha..padahal org sign kadang just sbb air liur kite.., bab dh mmg rezki kite.., pape pun happy selling..

      Delete
  9. salam..sy seorang wanita yang bekerja sbg penjual kereta, baru 3 bulan sy sudah jual dalam 15 biji kereta so purata sebulan dalam 5 biji..sy bkn xsangka..tpi dh jangka berapa banyak yg sy bleh kluar dlm sebulan..antara rahsia saya :

    1) sy mmg bjiwa saler.
    dengan basis rm600 sbg pnjual kereta..sudah kira banyak bgi sy..kerana sblm nih sy bkerja jual camera..lagi ssh..mmandangkan seme hp dh ada camera..tpi mcm yg sy pkatakan sy bjiwa saler..sbg s'org sales girl..mjual sesuatu barang bknlah masalah..ianya cuma cabaran yg plu dihadapi..
    sehingga sekarang partner sy yg masuk saing saya..1 kereta pun dye blm pnah jual..kerana dia tiada jiwa saler yg tulen.

    2)hit target document yg paling maksimum bkn minimum.
    sy akan sedaya upaya mgumpulkan document customer sbyk 20 document sebulan..sbb jika 70% loan tidak lulus..saya masih bleh tersenyum..sama ada mereka terus ditolak @ sy bleh pujuk mereka untuk tukar nilai kereta yg lbh rendah..

    3)Janji pahit keputusan manis.
    sy slalu bjanji pahit dgn customer..seperti mgatakan "loan makan dalam 1minggu baru tahu keputusan"..tpi biasanya 4hari sudah tahu jawapan..lagi 1.."bang kereta lambat sikit sampai sbb bnyk benda nk buat"..tibe2 2hari dh dpt kereta..jadi customer happy.

    4)kesilapan org lama,jadi kelebihan saya
    sbg org baru, sy sentiasa pasang strategi utk tingkatkan reputasi sy, jdi mmerhatikan,melihat dan mdengar cara org lama bekerja adalah salah satu xtiviti rahsia sy,antara kesilapan yg sy lihat..mereka x bjabat tgn dgn customer..lebih mmaksa customer utk beli kereta yg beri mrk komesyen tinggi..terlalu berjanji manis..cakap topik kereta yg blebihan..jadi sy mlakukan yg sbaliknya..dan mmg sy bjaya mjual lebih bnyk dri mereka..wlwpown mrk org lama..ramai connection..ramai broker..

    5)Jualan bukan bidang org penakut.
    anda mesti bersaing dengan org yg mungkin sudah 10thn @ 15 tahun dan lebih lama dlm bidang jualan kereta,,,jika anda tiada keberanian utk bsaing dari segi ilmu,,dan cara jualan..u just such a loser..n please left ur job.

    6)membaca dan menulis lebih bnyk dari org lain.
    hari pertama bkerja, hidup sy dipenuhi dgn broser kereta, semuanya sy bace..sbb sy tahu ilmu yg sy ada..akan bezakan sy dri org len..semua maklumat sy tulis..kerana sy juga tahu sy perlu cepat hadam semua maklumat supaya lebih yakin bcakap dengan customer.

    Natijahnya : JIKA ANDA MAMPU MENJUAL BARANG SEKECIL GULI KEPADA CUSTOMER..XMUSTAHIL ANDA MAMPU MENJUAL APA SAHAJA BARANGAN KERANA ANDA TIDAK MENJUAL PRODUK..TAPI MENJUAL INTEGRITI DIRI ANDA..ITU YANG SEBENARNYA CUSTOMER BELI DARI ANDA..

    wassalam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalam u jual kereta jenis apa ya

      Delete
  10. Aarianna .... caya lah luuu..... ingat 9/10.... aurat WAJIB jaga, PERGAULAN pun sama... bukan 9/10 saja AGAMA pun kena jaga... Waktu solat pergi solat.....

    ReplyDelete
  11. Aariana..wa caya lu..salute. Vgood

    ReplyDelete
  12. Arianna Cheffa..

    Wahh..hebat.nak share knowledge awak....boleh bg ctc no awak...ini ctc no saya....0163329501...

    ReplyDelete
  13. Boleh saya tahu sistem pengagihan kereta proton ni macam mana? saya tengah buat kajian kes. -student

    ReplyDelete