KADAR FAEDAH TERKINI: PEMBELIAN KERETA


Berikut adalah maklumat tentang kadar faedah terkini.

Kadar faedah berbeza mengikut 3 faktor berikut:

1. Brand kereta
2. Kekuatan status pembeli
3. Bank


1. BRAND KERETA
Secara umumnya:

A. Kereta Nasional, Proton dan Perodua, kadar faedahnya antara 3.65% - 4.25%

B. Kereta Continental, Jepun dan Korea, kereta recond AP, kadar faedahnya anatara 2.40% - 2.88%

C. Untuk menarik pembeli, terdapat brand dan model tertentu yang menawarkan faedah yang lebih rendah atau tiada faedah langsung, contohnya Naza Spectra, BMW, Chevrolet, melalui skim Credit mereka sendiri. Misalnya, BMW Credit menawarkan kadar faedah 1.38% untuk kereta mereka.


2. KEKUATAN STATUS PEMBELI
Contoh, kakitangan Kerajaan dan badan berkanun seperti TNB, Telekom etc, selalunya dianggap sebagai pembeli yang ada status dan kekuatan jika dibandingkan dengan syarikat-syarikat kecil. Yang pertamanya, mereka dianggap akan terus kekal bekerja sehingga pencen. Yang keduanya, gaji mereka setelah dicampur dengan elaun tetap, secara purata adalah cukup tinggi dan selesa, jika dibandingkan dengan kakitangan swasta. Oleh itu, selalunya kadar faedah mereka adalah yang rendah.

3. BANK

Beberapa contoh:

A. Bank Nasional, kakitangan Kerajaan sahaja, kereta Nasional 3.75%

B. Maybank, kakitangan Swasta dan Kerajaan, Perodua 3.65%, Proton 3.75%

C. Ambank, kakitangan Swasta dan Kerajaan, Perodua 3.65%, Proton 3.75%

Ketiga-tiga faktor di atas mempengaruhi kadar faedah setiap pembelian kereta baru.

Untuk pembelian kereta terpakai (second-hand) melalui syarikat-syarikat kereta terpakai, kadar faedahnya lebih tinggi, terkini antara 4.50% hingga 6.0%, bergantung kepada model kereta, kekuatan status pembeli, bank dan usia kereta berkenaan. Lebih tua usianya, lebih tinggi kadar faedahnya.

Kami akan terus mengemaskini maklumat terbaru untuk pembaca kami. Terima kasih atas kunjungan anda..

1 comment:

  1. helo,
    Saya ingin mengetahui berkenaan interest bulanan sekiranya saya membeli kurang dari pada 7 tahun(3,4,5,6 tahun pembayaran) adakah interest bagi proton saga new BLM adalah tetap 3.75% walau pun jika saya mengambil 3@4 tahun pembayaran? bukan kah jika kita mengambil tahun bayaran yang kurang, interest bulanan juga turut berkurang? dan sekiranya ia berkurang mengikut tahun, bolehkah berikan senarai interest itu mengikut tahun..

    ReplyDelete